woensdag 20 februari 2008

De derde kruistocht

{1189-1192}

Europa kwam erachter dat Saladin Jeruzalem terugveroverd had. De paus riep mensen op tot een derde kruistocht. Deze kruistocht stond onder leiding van Richard Leeuwenhard , Frederik Barbarossa en Fillips de tweede. De Franse en de Engelse koningen staakten gelijk hun oorlog om mee te doen aan de kruistocht.
Het eerste doel van de kruistocht was het veroveren van Akko in Palestina. Door de dood van de Duitse koning Frederik Barbarossa ,die tijdens de tocht in de rivier Selef verdronk, viel het Duitse leger uit elkaar. Vele van hen deserteerde ,ze trokken zich terug uit de kruistocht. De andere sluiten zich aan bij verschillende legers. Richard Leeuwenhart en Fillips de tweede gingen per boot. Door een hevige storm getroffen raakte dreven sommige schepen af van de groep en deze werden vervolgens geplunderd door Commenus de keizer van Cyprus. Richard Leeuwenhart was hier niet blij mee en veroverde kort daarna Cyprus. Richard Leeuwenhart en Fillps de tweede veroverde Akko op 1 juli 1191. Tijdens de aanval stierf de graaf van Vlaanderen Filips I van de Elzas.

Richard Leeuwenhart nog steeds wel wat ruzie met Fillips de tweede hierdoor trok Fillips de tweede zich terug. Hierdoor was Richard Leeuwenhart te zwak om Jeruzalem te veroveren. Saladin zei dat alle christenen de stad in mochten om een bezoek te brengen aan de heilige plekken. Richard Leeuwenhart had de kustlijn ingenomen, dit zou later het koninkrijk Akko worden.

Geen opmerkingen: